Placki ziemniaczane

Pomysł na dziś to chrupiące placuszki ziemniaczane z sosem czosnkowym.

  • 6 dużych ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz, papryka słodka,
  • 1 łyżka mąki

Ziemniaki i cebule trzemy na tarce. Odsączamy wodę z ziemniaków i przyprawiamy. 

Dodajemy jogurt i mąkę, mieszamy i mamy gotowe ciasto.
Sos czosnkowy:
  • Jogurt grecki 300 ml
  • Czosnek
  • 1/2 cytryny (sok)
  • Sól, pieprz, cukier ( 1 łyżka)
  • Natka pietruszki

Czosnek siekamy z solą mieszamy z jogurtem i przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki.

Mieszamy aż cukier się rozpuści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *